20. helmikuuta 2016

Alan Bradley: Filminauha kohtalon käsissä

Alan Bradley
Filminauha kohtalon käsissä
(I Am Half-Sick of Shadows, 2011)
Bazar, 2016
Suom: Maija Heikinheimo
Kansi: Satu Kontinen
317 s.
Arvostelukappale




Flavia de Lucen seikkailut jatkuvat jälleen! Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Flavian koti, Buckshawin kartano. Flavian isä Haviland de Luce on hukkumassa velkoihin, ja joutuu tekemään kaikkensa pitääkseen heidän kotinsa. Niinpä hän on päättänyt vuokrata heidän kartanonsa kuvauspaikaksi tulevaan elokuvaan. Pian juuri ennen joulua taloon saapuukin autokaupalla elokuva-alan ihmisiä rekvisiittoineen.

Elokuvan ohjaa maankuulu Val Lampman ja elokuvan päätähtenä esiintyy universumin kuuluisin näyttelijätär Phyllis Wyvern. Koko Bishop's Laceyn kylän tullessa katsomaan kuuluisuutta iskee kova lumimyrsky, ja pian kaikki ovat jumissa Buckshawissa. Eikä aikaakaan kun jälleen löytyy ruumis. Flavialla riittää kiirettä yrittäessä tutkia tapausta poliiseilta salaa; murhaajan nappaamisen ohella Flavian kun pitäisi saada napattua vielä joulupukkikin.

Miten ihanaa jälleen palata Flavian pariin! Flaviasta on hyvää vauhtia tulossa yksi suosikkihahmoistani. Nuoresta iästään huolimatta Flavia on tarkkasilmäinen ja aikuismaisen kovahermoinen, mutta aika ajoin hänen viaton lapsellisuutensakin tulee esiin. Kaikkea ei Flavian vielä tarvitse tajuta aikuisten menoista, ja paljolta lapsuus häntä suojeleekin. Jotenkin tämä pieni myrkynkeittäjä on vallannut sydämeni täysin.

Pidin tästä sarjan neljännestä osasta huomattavasti enemmän mitä edellisestä. Hopeisen hummerihaarukan tapaus oli ilman muuta hyvä, mutta lopulta jotenkin vähän sekava; liian pintapuolinen ja moneen suuntaan ulottuva. Juonikaan ei jäänyt juuri mieleen. Tämä osa sen sijaan on hyvin kasassa pysyvä alusta asti. Jännitettä kasvatetaan pikkuhiljaa pienillä onnettomuuksilla siellä täällä, oudosti käyttäytyvillä henkilöillä ja suljetun paikan tunnelmalla. Tunnelma tiivistyy tasaisesti loppua kohden, eikä tylsiä hetkiä tule. Todellisuudessakin ulkona käynyt lumimyräkkä toi oman osansa tunnelmaan.

Rikoskirjallisuus ei ole lempigenreni, mutta jos jotain dekkareita tykkään lukea, on ne ehdottomasti tämän kaltaisia suljetun huoneen arvoituksia. Tässä kirjassa ainoana tapahtumapaikkana toimii Buckshaw ja epäillyt ovat kaikki neljän seinän sisällä. Lumimyrskyn takia kukaan ei pääse pois, ei elävät eikä kuolleet. Tämä tuo kirjaan juuri sitä vanhan ajan tunnelmaa mistä pidän. Ihmisistä selviää pikkuhiljaa enemmän ja motiiveja löytyy itse kullekin. Lukija pääsee hyvin mukaan, ja sitä huomaa pysähtyvänsä miettimään mahdollisia syyllisiä paljon useammin mitä aiemmissa kirjoissa.

Neljännessä osassa pääsemme myös jälleen hieman syvemmälle itse de Lucen perheen pariin. Sisarsuhteet ovat edelleen aika tulehtuneet, mutta merkkejä toisenlaisestakin elämästä näkyy. Flavia saa myös tietää enemmän niin Felicity-tätinsä kuin iki-ihanan palvelijan Doggerinkin elämästä. Flavian ja komisario Hewittin välit eivät myöskään ole enää aivan niin kylmät kuin aiemmin, ja heidän välinen kanssakäyminen onkin aivan erityisen mukavaa luettavaa.

Sarjassa ei ole enää sitä uutuudenlumoa mikä oli vielä kahdessa ensimmäisessä kirjassa, mutta sen sijaan tilalle onkin tullut ihana tuttuudentunne. Hahmot ja paikat ovat tuttuja ja turvallisia, heidän pariinsa on aina kiva päästä takaisin. Tuttuus ei käy kuitenkaan tylsäksi, sillä kaikilla hahmoilla on silti menneisyytensä ja omat salaisuutensa joita paljastetaan pienissä erissä kerrallaan. Tämän sarjan hahmoihin on mukava päästä tutustumaan paremmin.

Filminauha kohtalon käsissä on todella onnistunut paketti, ja mitä mainioin jatko sarjalle. Välttämättä ei tämän kanssa tarvitse olla luettuna aiempia osia, mutta toki sarja on aina sarja, ja viittauksia menneisiin tehdään. Kirjan nimen suomennos on mielestäni onnistunut tällä kertaa oikein hyvin, se henkii vanhaa aikaa ja sopii myös kirjan tapahtumiin. Kirjan kansi on myös heti ensimmäisen osan jälkeen lempparini.

Kiitos Bazarille arvostelukappaleesta!

Muualla: Nenä kirjassa

Arvosana: Viisi kissanpentua


Osallistun tällä kirjalla Seitsemännen taiteen tarinat-haasteeseen.

Flavia de Luce-sarja:
Piiraan maku makea (The Sweetness at the Bottom of the Pie)
Kuolema ei ole lasten leikkiä (The Weed That Strings the Hangman's Bag)
Hopeisen hummerihaarukan tapaus (A Red Herring without Mustard)
Filminauha kohtalon käsissä (I Am Half-Sick of Shadows)
Speaking from Among the Bones
The Dead in Their Vaulted Arches
As Chimney Sweepers Come to Dust 
Thrice the Brinded Cat Hath Mew'd (tulossa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3